Norge har et mål om at alt nybilsalg skal være 100% utslippsfritt innen 2025. Innblandingen av biodrivstoff og ny teknologi skal være med på å redusere utslippet av klimagasser fra veitrafikken, og dermed bidra til det grønne skiftet. I 2019 ble det registrert 142 381 nye biler i Norge, hvor nullutslippsbilene hadde en markedsandel på 42,4 prosent. Det er en positiv og tydelig indikasjon på at populariteten til elbilen er stigende. I følge tu.no klarer ikke utbyggingen av ladestasjoner i Norge å holde tritt med økningen i antall elbiler, som betyr at det er flere elbiler enn det er ladestasjoner.
1. Raskere lading
Når man kjøper en elbil følger det med en nødladekabel for vanlig stikkontakt. Denne er kun ment som en nødløsning på steder det ikke er tilgang på en ladestasjon. En ladestasjon for elbil kan tilby deg inntil ti ganger raskere lading enn ved bruk av en nødladekabel. Hastigheten avhenger av bilens ladekapasitet og tilgjengelig effekt i den elektriske installasjonen i din bolig eller hytte. Dette kan avklares med en autorisert elektriker.
2. Øke boligens verdi
En bolig vil fremstå som mer attraktiv og verdifull om den har en integrert ladestasjon. Med tanke på at antallet av elbiler bare vokser, vil det være en stor fordel for de som leter etter en ny bolig å bare kunne flytte rett inn og plugge bilen i ladestasjonen. En ladestasjon vil derfor være en god investering.
3. Sikkerhet
Det absolutt viktigste argumentet for å installere en ladestasjon hjemme er sikkerhet. Det er mange som benytter seg av stikkontakt (schuko) fremfor en ladestasjon. Det er en reell brannfare knyttet til høye belastninger i et elektrisk anlegg, men for en vanlig forbruker er ikke dette nødvendigvis noe man tenker over så lenge kontakten passer. Ved kontinuerlig lading på schuko vil det oppstå varmegang over tid. Derfor er det viktig å ha et ordentlig ladepunkt uansett ladeeffekt og kjøretøy. Å lade i en schuko er altså utelukkende en nødløsning. Det er anbefalt å benytte seg av en ladestasjon alle steder man lader regelmessig. Hytta er et godt eksempel på et sted man bør installere en ladestasjon.
4. Laststyring
Om det er lite effekt i en bolig finnes det en enkel løsning for å få montert en ladestasjon likevel, nemlig laststyring. ALM (Automatic Load Management), en liten dynamisk laststyreenhet som sikrer mulighet for lading i de fleste installasjoner, uavhengig av tilgjengelig effekt. I praksis betyr det at den måler hvor mye energi som går ut av en bolig, og leder tilgjengelig energi ut til ladepunktet. ALM laststyring er optimal for husholdninger med flere elbiler, eller i rekkehus og flermannsboliger som ikke trenger avanserte løsninger for borettslag.
5. Begrens tilgang
Man kan enkelt begrense tilgangen til eksponerte ladepunkter med en brukerautorisert nøkkel, RFID eller med app. For eksempel om man ønsker å ha kontroll over at ingen fremmede tar seg til rette og stjeler strøm fra ladestasjonen på hytta. I tilfeller med en enkel og privateid ladestasjon er det ikke nødvendig med dyre og kompliserte løsninger. Det finnes svært enkle produkter som gjør at man kan være helt sikker på at ladestasjonen benyttes av verifiserte brukere til enhver tid. Løsningen er en enkel nøkkellås. Med den enkle nøkkellåsen er man ikke avhengig av å ha WiFi på stedet eller annet stæsj, bare en nøkkel.
Å installere en ladestasjon vil sikre raskere lading på en brannsikker og effektiv måte og øke boligen eller hyttens verdi. Det er mulig med laststyring slik at man kan ha flere ladestasjoner og sikre en effektiv lading til tross lite effekt i boligen. Med en enkel nøkkellås kan man være trygg på hvem som benytter ladestasjonen til enhver tid.